STRINGS FESTIVAL KRAS 2017

CURRICULA

meljnikovVasilij Meljnikov

Vasilij Meljnikov je študiral na Glasbeni akademiji v Minsku pri znani ruski violinistki Olgi Parhomenko, študentki slovitega Davida Ojstraha. Pri njej je opravil tudi magistrski študij, hkrati pa se je izpopolnjeval pri pedagogih Konservatorija P. I. Čajkovskega v Moskvi. Pedagoško delo je začel kot profesor na Posebni srednji šoli za glasbene talente in kot asistent na Državni glasbeni akademiji v Minsku. Bil je član Državnega komornega orkestra Belorusije, s katerim je nastopal doma in po evropskih državah. Od leta 1990 deluje v Sloveniji kot pedagoški in umetniški mentor. Nastopa kot solist in komorni glasbenik na številnih koncertnih odrih. Leta 1997 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Vienna Modern Masters na Dunaju. Bil je tudi koncertni mojster Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Od leta 2000 je redni profesor violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani in mentor Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo, ki ima odmevne koncerte doma in v tujini.

Vasilij Meljnikov

Vasilij Meljnikov studia all’Accademia Musicale di Minsk con la famosa violinista Olga Parchomenko, allieva di David Ojstrach. Conclude gli studi superiori e si perfeziona presso il Conservatorio P. I. Čajkovskij di Mosca. Comincia la sua carriera come didatta insegnando alla Scuola per talenti musicali di Minsk e come assistente all’Accademia Musicale della stessa città. Suona nell’ Orchestra Nazionale da Camera della Bielorussia, esibendosi in importanti sale europee. Nel 1990 si trasferisce in Slovenia. Nel 1997 vince il primo premio al concorso nazionale “Modern Masters” a Vienna. Per molti anni è primo violino dell’Orchestra Sinfonica della Radio e Televisione slovena. Si esibisce regolarmente come solista e in complessi di musica da camera. Dal 2000 è professore ordinario di violino presso l’Accademia Musicale di Lubiana e prepara regolarmente gli archi dell’ orchestra dell’Accademia per i concerti, accompagnandola in tournée in Slovenia e all’estero.

Felipe José Kopušar Prenz

Felipe José Kopušar Prenz se je rodil leta 1996 v Trstu. Končal je študije na Konservatoriju »Giuseppe Tartini« v Trstu pod vodstom profesorja Massima Bellija z najvišjo oceno (110 cum Laude). Igral je v najrazličnejših dvoranah  Italije,  Slovenije in Argentine. Nastopal je v Trstu za dogodek Slofest kot solist z orkestrom v skladbi Oblivion argentinskega skladatelja Astorja Piazzolle pod vodstvom dirigenta Igorja Zobina. Igral je v različnih ljubljanskih in tržaških dvoranah kot solist in v orkestrih ter komornih ansamblih (Šantlova dvorana Akademije za glasbo v Ljubljani, Kazinska dvorana, Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, itd.). Aprila 2016 je igral v Cankarjevem domu s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo pod vodstvom avstralskega dirigenta Matthewa Cooreya. Koncert je bil tudi predvajan po televiziji. Sodeloval je s slikarjem Miroslavom Pengalom in drugimi likovnimi umetniki ter igral na otvoritvah  razstav, kjer je  poleg klasične glasbe igral tudi svoje kompozicije (uglasbil je za kitaro in glas Turjaško rozamundo Franceta Prešerna). Od leta 2015 sodeluje s pianistom Matjažem Zobcem: skupaj stva ustvarila duo, s katerim sta se lepo uveljavila na pomembnih mednarodnih tekmovanjih (Ferrara, Trst, Verona). Felipe igra tudi kitaro, poje in se ukvarja s kompozicijo in s spoznavanjem drugih glasbenih zvrsteh poleg klasične.

Felipe José Kopušar Prenz

Felipe José Kopušar Prenz è nato a Trieste nel 1996. Si è diplomato con  110 e  lode al Conservatorio di Musica “Giuseppe Tartini” di Trieste sotto l’insegnamento del prof. Massimo Belli. Ha suonato in numerose sale da concerto in Italia, Slovenia, Argentina e in altri paesi europei. Si è esibito in qualità di solista con l’Orchestra Sinfonica della Glasbena matica di Trieste per l’evento Slofest, suonando il brano Oblivion di Astor Piazzolla sotto la direzione del maestro Igor Zobin.
Si esibisce costantemente sia in qualità di solista che in qualità di musicista da camera e orchestrale in varie sale da concerto a Trieste e Lubiana. Importante è il suo legame con gli altri generi artistici: ha collaborato con il pittore Miroslav Pengal e altri artisti figurativi suonando ai vernissage di numerose mostre eseguendo sia brani tratti dal repertorio violinistico classico che composizioni proprie (ha composto una canzone per chitarra e voce sul testo Turjaška rozamunda di France Prešeren). Nel 2013 ha vinto il primo premio al concorso “Lodovico Agostini” di Portomaggiore (Ferrara) e il terzo premio al concorso Carducci-Dante di Trieste. Nell’ Aprile di quest’anno ha vinto il terzo premio al concorso “Giovani Musicisti” di Legnago (Verona) sotto la categoria Musica da Camera con il pianista Matjaž Zobec, con il quale si esibisce in duo dal 2015. Felipe suona anche la chitarra, canta, compone e ricerca stili musicali anche diversi dalla musica classica.

ROK ZALETEL ČERNOŠ

Rok Zaletel Černoš, rojen 7.11.1998 v Ljubljani, se je začel učiti violino s šestimi leti pri prof. Plamenki Dražil. Šolanje je nadaljeval na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, dve leti kasneje pa je bil s 16. leti sprejet na Akademijo za glasbo, oboje v razredu prof. Vasilija Meljnikovega. V tem času je osvojil številne nagrade, med nedavnimi 1. in absolutno zmago na mednarodnem tekmovanju Mladi virtuozi Zagreb 2017, 2. nagrado na tekmovanju Rudolf Matz v Čakovcu (2016), zmago in 1. nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG (2015), zmago (1. nagrado) na mednarodnem tekmovanju v Nišu (2015), 2. nagrado na mednarodnem tekmovanju v Zagrebu (2015),  1. nagrado in absolutno zmago na 7. mednarodnem tekmovanju Ars Nova v Trstu (2011), in še vrsto drugih.
Med drugimi nastopi je Rok v šolskem letu 2016/17 imel solistični recital v Cankarjevem domu pod organizacijo Glasbene mladine (Mladi-mladim) in solistično nastopil z orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani.

ROK ZALETEL ČERNOŠ

Rok Zaletel Černoš, nato a Ljubljana il 7.11. 1998, ha iniziato lo studio del violino a sei anni sotto la guida della prof. Plamenka Dražil; a sedici anni è stato ammesso all’Accademia della musica a LJ, dove prosegue gli studi con il prof.Vasilij Meljnikov. Si è affermato in numerose competizioni internazionali (Čakovec, Niš, Zagreb, Ljubljana, Trieste), ha suonato come solista con l’orchestra dell’Accademia di Ljubljana ed ha frequentato masterclasses tenute da  insegnanti di fama mondiale quali Igor Ozim, Maxim Vengerov e Volodja Balžalorski. Si è esibito  in numerose sale in Slovenia e all’estero (Croazia, Svizzera, Bielorussia, Serbia, Francia e Italia)  con lusinghiero successo di pubblico e critica.